• Tempoh Simpanan Susu Perahan

  Walaupun ramai sahabat-sahabat saya yang menyusukan anak, ada juga di antara mereka yang kurang pasti tentang tempoh sebenar bagi penyimpanan susu perahan terutamanya susu perahan yang belum dibekukan. Ada yang kata 3 hari, ada yang kata 5 hari dan ada juga yang kata 7 hari. Agak-agak mana satu yang betul ye?

  Kisahnya bermula apabila kawan saya yang balik ke kampung pada hari Jumaat telah menyimpan susu perahannya di bahagian beku. Apabila beliau pulang semula ke KL pada hari Ahad, beliau agak risau tentang susu tersebut akan cair di tengah jalan. Jadi di group whatsapp kami masing-masing berkongsi tips seperti menaburkan garam di atas ais dan sebagainya.

  Gambar Tempoh Penyimpanan Susu Perahan.

  Kawan saya tersebut membekukan susunya kerana beliau mengetahui  bahawa tempoh maksima penyimpanan susu perahan di bahagian bawah (chiller) adalah tiga (3) hari sahaja. Agak surprise juga apabila saya terangkan susu tersebut boleh tahan sehingga tujuh hari dan lebih mudah untuk beliau membawanya dalam keadaan cair berbanding beku.

  Soalannya benarkah susu perahan boleh disimpan di bahagian chiller selama tujuh hari? Jawapannya boleh. Sila rujuk gambar di atas yang saya ambil di  pameran semasa Persidangan Minggu Penyusuan Sedunia Tahun 2012 di Putrajaya. Semasa menghadiri Kursus Penyusuan Susu Ibu juga, saya dan rakan-rakan juga telah diajar perkara yang sama.

  Tapi kenapa ada pula yang kata 3 atau 5 hari sahaja. Sebenarnya jawapan ini juga tidaklah salah 100%. Kajian demi kajian telah diadakan oleh pakar-pakar penyusuan dan hasilnya mereka mendapati susu perahan boleh disimpan selama 7 hari maksima sebelum dibekukan pada hari ke8 dengan syarat peti ais kita tersebut bersih dan mempunyai pengudaraan yang baik. Selain itu suhu peti ais juga perlulah konsistent dan kita digalakkan menyimpan susu tersebut di ruangan yang paling dalam di bahagian chiller tersebut bagi mengelakkan perubahan suhu yang mendadak.  Bayangkanlah kalau peti ais kita tu penuh dengan makanan dan pelbagai jenis barang yang lain, pengudaraan pun dah bercampur-campur, bau pun ada macam-macam. Anak kita pun kerjanya asyik buka peti ais tu untuk cari  macam-macam benda. Jadi, agak-agaknya selamat tak susu kita tu disimpan selama 7 hari?

  Hihi.. jadi untuk selamat memang ada yang menyarankan tempoh penyimpanan tu tiga (3) hari sahaja atau maksima lima (5) hari…

   Gambar Ihsan Google 🙂

  Mudah-mudahan artikel ini dapat membantu rakan-rakan yang lain ye 🙂

  (Visited 187 times, 1 visits today)

  Categories: Panduan Penyusuan

  Tags:

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge