• Kenali Penyakit Kencing Manis & Vivix Shaklee – Part 2

  Dalam entry sebelum ini, Mek ila ada menjelaskan dengan agak terperinci berkenaan penyakit kencing manis. Sebenarnya semasa mengandungkan Akmal, Mek ila juga mengidap GDM kerana bacaan darah  selepas minum air gula adalah 8.1. Walaubagaimanapun menurut Gynae  di Ampang Puteri,  bacaan 8.1 masih belum boleh dikategorikan sebagai GDM dan dianggap sebagai glucose intolerance sahaja.

  Kawalan makanan adalah penting dalam rawatan diabetes.
  Makanan yang patut dimakan adalah bergantung kepada berat badan kita, umur, aktiviti, pekerjaan dan tahap penyakit diabetes . Pemakanan haruslah seimbang, iaitu ia harus mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh badan supaya dapat mengekalkan kesihatan dan membekalkan tenaga untuk aktiviti harian.

  Jom tengok bagaimana Vivix Shaklee dapat membantu dan mengawal penyakit kencing manis ini.

  4 bahan utama Vivix

  Kandungan Vivix Shaklee

  1. Polygonum Cuspidatum (Japanese Knotweed)

  Tumbuhan ini adalah sumber utama kepada bahan RESVERATROL yang juga terdapat dari ektrak kulit dan biji anggur merah.
  Resveratrol mengandungi bahan polifenol dan antioksidan yang dapat membantu untuk melambatkan penuaan, merendahkan kolestrol, meredakan tekanan darah, meningkatkan tenaga berterusan dan juga dapat membantu mengawal berat badan.Kajian makmal telah membuktikan Resveratrol melawan penuaan di peringkat selular, mengaktifkan tindakan genetic  (DNA) untuk mengawaltur tindakbalas dalam badan yang normal. 
   

  2. Muscadine Grape

  Muscadine Grape ialah satu spesies anggur yang sangat unik kerana ia mengandungi lebih 1 (satu) kromosom  dari tumbuhan biasa, iaitu 20 kromosom.  Kelebihan ini menjadikan ia sepsis anggur yang paling kaya dengan POLIFENOL, satu bahan penting yang sangat baik untuk kesihatan terutamanya untuk pencegahan kanser.
  Proses pengekstrakan anggur Muscadine turut mengandungi bahan penting ialah Asid Ellagik yang tinggi yang membantu untuk menghentikan tindakan kimia penyebab kanser. Ia mempunyai sifat anti-mikrob dan anti-virus.Satu lagi uniknya anggur ini ialah saiznya yang sebesar BOLA GOLF! 

  3. Purple Carrot

  Purple Carrot merupakan sumber terbaik untuk Vitamin A, sumber ANTIOKSIDA yang MUJARAB termasuk antocianin (yang menyebabkan warna merah menyala, ungu atau biru pada buah). 
  Antocianin membantu untuk antioksidan, anti-radang, anti mikrob dan juga anti kanser. Ia juga sangat baik untuk kesihatan saluran darah, platlet, dan lipoprotein yang penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.
  4. European Elderberry (Sambucus Niagara)

  Elderberry merupakan satu tumbuhan yang terkenal dalam rawatan tradisional untuk flu/selsema terutamanya influenza B. Ia dapat mengurangkan kesan akibat influenza seperti sakit otot dan ketidakselesaan akibat selsema.Ia mengandungi unsure Flavonoids, salah satu sumber antioksida yang sangat baik untuk mengukuhkan sistem imunisasi untuk melawan jangkitan bacteria dan virus. 
  Elderbery turut kaya dengan kandungan Antocianin yang membantu untuk antioksidan, anti-radang, anti mikrob dan juga anti kanser. Ia juga sangat baik untuk kesihatan saluran darah, platlet, dan lipoprotein yang penting untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.Bukan sekadar antioksidan, Elderberry juga ada vitamin A,B, C dan nutrient seperti asid amino. Kesemua nutrient ini baik untuk menguatkan imunisasi, merendahkan kolestrol, beri pelindungan kepada penyakit-penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung & strok. Elderbery juga sangat baik untuk mengurangkan stress, penglihatan dan juga penghadaman.
  BAGI PESAKIT KENCING MANIS:-
  Resveratrol didapati sangat sangat berkesan dalam mencegah insulin resistance (keadaan di mana tubuh menjadi kurang sensitif terhadap kesan hormon insulin yang berfungsi menurunkan paras gula di dalam darah). Insulin resistance merupakan faktor pencetus terjadinya penyakit kencing manis.  
  Antocianin adalah sejenis flavonoid yang merupakan salah satu sebatian dalam polifenol dan pengambilannya mampu memeberi kesan yang baik ke atas paras insulin tubuh. Ia juga dapat mengurangkan  retinophaty (sejenis penyakit yang berkaitan dengan kehilangan penglihatan)  iaitu salah satu komplikasi diabetes. 
  Kebaikan Polifenol
  Jom kita tengok testimonial bagi pesakit diabetes :-
  Alhamdulillah, kebanyakan pengguna memang berpuas hati dengan khasiat Vivix ini. Jangan biarkan penyakit kencing manis mengganggu kehidupan kita atau ibu bapa kita. 
  Untuk memesan secara online, sila klik di sini.
  (Visited 257 times, 1 visits today)

  Categories: Set Vitamin Shaklee

  Tags: , , ,

  3 thoughts on “Kenali Penyakit Kencing Manis & Vivix Shaklee – Part 2

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge