• Terlalu Kurus? Nak Tambah Berat Badan?

  Salam semua.
  Seringkali kita terdengar tentang permasalahan lebih berat badan yang melanda kaum wanita dan juga lelaki. Pelbagai cara dibuat untuk mendapatkan berat badan yang ideal dan sempurna. Namun ada juga di antara kita yang mempunyai masalah kekurangan berat badan.

  Masih teringat ketika di zaman persekolahan dahulu, saya adalah di antara mereka yang agak kurus. Pelbagai gelaran nakal dilemparkan oleh kawan-kawan seperti ‘keding’, lidi dan sebagainya. Hihi, nak gelak pun ada sebenarnya. Saya memang kuat makan tapi jenis yang mempunyai metabolisma tinggi, jadi memang susah nak simpan lemak sebenarnya.

  Ok, macam mana nak tahu berat badan kita ni ideal atau pun terlalu kurus? Kita gunakan pengiraan seperti di bawah:-

  Sebagai contoh: Berat Ali adalah 52 kg dan tinggi Ali 170cm @ 1.7m
  BMI Ali ialah:             52             =  17.99
                                1.7m x1.7m

  Berdasarkan jadual di atas, Ali termasuk di dalam kategori kurang berat badan kerana mempunyai BMI kurang daripada 18.5kg/m2.

  Ok, jom kita lihat apakah antara penyebab kepada kekurangan berat badan ini.

  1. Kekurangan makanan/nutrisi
  Kekurangan pengambilan makanan amat berkait rapat dengan kekurangan nutrisi. Sebagai contoh kita hanya mengambil  makanan yang mempunyai kalori rendah hingga menghadkan penyerapan nutrisi yang penting kepada badan seperti asid amino dan micronutrient lain seperti vitamin dan mineral.

  2. Faktor Genetik/metabolisma
  Faktor genetik juga memainkan peranan dalam menentukan berat badan seseorang.  Bagi individu yang mempunyai baka genetik di mana kadar metabolisma adalah tinggi, badannya tidak menyimpan banyak lemak sebagai kalori tetapi disimpan untuk dibakar sebagai tenaga.

  3. Faktor Penyakit
  Selain itu, faktor penyakit juga boleh menyebabkan seseorang itu mempunyai kekurangan berat badan. Penyakit ini boleh datang dalam bentuk fizikal atau mental. Antara penyakit yang berkaitan dengan kekurangan berat badan ialah penyakit Anorexia Nervosa, Tuberculosis, Hyperthyroidism, Diabetes Jenis 1 dan lain-lain lagi.


  Tips Untuk Mendapatkan Berat Badan Ideal

  1. Amalkan Diet yang lengkap dan seimbang – pengambilan karbohidrat, protein, kalsium, buah-buahan dan sayur-sayuran amat penting dalam diet harian.

  • Tambah kuantiti dan kalori makanan yang diambil secara sihat. Sebagai contoh jika sebelum ini kita hanya mengambil 1 senduk nasi, kita boleh tambahkan sesenduk lagi untuk mendapatkan kalori tambahan.
  • Kurangkan pengambilan makanan ringan atau makanan segera.

  2. Senaman 
  Senaman dapat membantu menambahkan berat badan. Senaman dapat membantu terapi otot yang dapat meningkatkan jisim badan. Selain itu, senaman juga dapat membantu pembinaan otot dan peningkatan berat badan.

   

  Supplemen Untuk Tambah Berat Badan
  Jom kita tengok supplement atau set supplemen yang  bersesuaian untuk tambah berat badan ini.

  Meal Shakes
  Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Meal Shakes juga mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu. Kandungan protein di dalam mealshake membantu dalam proses pembentukan otot badan seterusnya meningkatkan berat badan anda. 
  Vita-Lea
  Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.  Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan. Penggunaan vitalea yang teratur mampu membuatkan badan bertenaga serta mengurangkan rasa letih dan penat.
  B-Complex
  B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Vitamin B1, B2, B3, B6 biotin dan asid pantotenik membantu menukarkan protien, lemak dan kaborhidrat kepada tenaga. Manakala asid folik dan B12 membantu pembentuakan sel-sel darah merah dalam tubuh.

  Tips: Ramai yang kata makan B-Complex akan menyebabkan berat badan bertambah. Mungkin ya dan mungkin juga tidak bergantung kepada cara pengambilannya. Jika kita mengambilnya selepas makan, ia akan membantu menghuraikan makanan tetapi jika diambil sebelum makan, ia mampu meningkatkan selera makan.

   Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi ini atau ingin menjadi ahli bagi menambahkan sumber pendapatan, sila hubungi saya:-

  Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami 🙂

   JOM ORDER CEPAT-CEPAT dengan harga terbaik daripada saya !!!

    ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **    
  Ingin membeli Set Tambah Berat Badan ini secara online dan dihantar terus ke rumah anda? Sila klik di bawah ini.
  https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fb2e636577105f243646d6f1e199f0ba
    Ingin menjana pendapatan 3-4 angka bersama Shaklee?
  Hubungi saya untuk  maklumat Lanjut 🙂

   Ila Fyra:
  H/P No: 013-6751381
  Whatsapp: 012-8943453
  ID Shaklee: 1155567
  Blog: http://raikankasih.blogspot.com
  (Visited 359 times, 1 visits today)

  Categories: Set Vitamin Shaklee

  Tags: , ,

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge