• Impian Jadi Kenyataan

  Pernahkan pembaca semua mengimpikan sesuatu perkara yang dirasakan agak mustahil untuk dicapai? Pasti pernah bukan? Sememangnya setiap KEJAYAAN  yang kita perolehi adalah bermula dengan IMPIAN dan dilaksanakan dengan TINDAKAN.

  Tetapi kali ini Mek ila ingin bercerita tentang impian yang dipenuhi secara tiba-tiba. Memang seronok sebab kita tidak akan pernah menjangkanya.

  Impian Arif

  Sebenarnya Mek ila juga ada satu impian sejak dari bangku sekolah rendah lagi. Sebelum Mek ila ceritakan tentang impian itu, jom kita tengok apa Impian Arif.

  Kisah Upin & Ipin – Bomba Penyelamat

  Bagi pembaca yang tidak sempat mengikuti Cerita Upin & Ipin – Bomba Penyelamat ini boleh tonton di Youtube.
  Memang sangat menarik kisah ini hingga membuatkan Arif bercita-cita untuk menjadi seorang Bomba. Mek ila turut menggunakan perkara ini untuk memujuk Arif pergi ke sekolah ketika usianya 4 tahun.

  “Arif nak jadi bomba kan? Kalau nak jadi bomba kena belajar di sekolah dulu tau”.

   Yang kelakarnya bila Mek ila  menjemput Arif pulang dari sekolah pada hari pertama, Arif bertanya “Ibu, Arif dah boleh jadi bomba tak?” hihi

  Setiap kali melalui balai bomba di sekitar Semenyih/Kajang, Arif memang akan sangat teruja untuk melihat ke balai bomba walaupun hanya sekadar dapat melihat kereta bomba yang diletakkan di dalam balai.

  Tanpa disangka, impian Arif untuk berjumpa dengan bomba dan menaiki kereta bomba tercapai pada minggu lepas ketika kami pulang ke kampung di Tangkak, Johor. Asalnya Arif ingin mandi manda di Laman Tiga Budaya tetapi ketika tiba di sana tempat madian tersebut ditutup. Ketika perjalanan pulang, kami terserempak dengan ahli-ahli bomba yang baru sampai untuk membuat kerja di kawasan itu. Terus Mek ila tanyakan pada Arif, nak jumpa bomba tak? Tentulah Arif nak kan 🙂

  Seronoknya Arif, selain dapat naik kereta bomba, Arif juga dapat beramah mesra dengan abang-abang bomba. Yang paling best, kakak bomba pun ada, betul-betul macam dalam cerita Upin & Ipin tadi.

  Malu-malu bila naik kereta bomba
  Dengan kakak bomba- masih malu-malu lagi 🙂


  Mek ila pun rasa sangat-sangat happy bila Arif tersenyum sampai ke telinga, terus hilang sedih sebab tak dapat mandi-manda 🙂

  J

  (Visited 442 times, 1 visits today)

  Categories: Family Arif

  Tags: , , ,

  One thought on “Impian Jadi Kenyataan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge