• Merawat Darah Tinggi dengan Set Darah Tinggi Shaklee

  Salam pembaca semua.

  Tahu tak bacaan tekanan darah anda? Jika ditanya memang ada yang ragu-ragu untuk menjawabnya kerana saya percaya memang ramai orang yang kurang mengambil kisah tentang bacaan tekanan darah. Biasanya kita hanya mula mengambil berat bila Doktor memberitahu ‘ tekanan darah encik ni dah tinggi sedikit daripada normal, kena jaga makan untuk elakkan ianya bertambah tinggi.’

  Darah tinggi sebenarnya adalah penyakit yang sangat biasa dihadapi penduduk Malaysia hari ini. Menurut kajian, 32 peratus penduduk Malaysia mempunyai masalah darah tinggi dan 37 peratus dalam peringkat awal penyakit darah tinggi atau disebut pre-hypertension.

  Terdapat juga pesakit yang hanya menyedari mereka menghidap darah tinggi apabila tiba-tiba dimasukkan ke hospital akibat daripada simptom yang tidak terkawal. Penyakit darah tinggi dikatakan sebagai ‘pembunuh dalam diam’ kerana adakalanya pesakit langsung tidak menyedari mereka sebenarnya adalah pesakit darah tinggi di tahap yang merbahaya. Pembaca semua boleh merujuk kepada carta di bawah untuk mengetahui status tekanan darah masing-masing.

  Carta Tekanan Darah daripada http://www.medicinenet.com

  Penyakit Darah Tinggi
  Darah tinggi adalah merujuk keadaan tekanan darah sistolik dimana baccan melebihi 140mmHg dan tekanan darah diastolik melebihi 90mmHg dengan mengambil bacaan sekurang-kurangnya dua kali dalam dua lawatan oleh doktor.
  Bagi pesakit yang menghidap masalah darah tinggi, doktor akan memberikan preskripsi ubat untuk mengawal tekanan darah tinggi dan ianya perlu dimakan pada setiap hari.

  Bolehkah Penyakit Darah Tinggi Dikawal?

  Pesakit sebenarnya boleh mengawal darah tinggi dengan mengubah cara hidup melalui senaman dan pemakanan yang betul. Kajian yang dijalankan Institut Kebangsaan Kesihatan, Amerika Syarikat pada 1997  menunjukkan pengawalan darah tinggi boleh dilakukan dengan mengawal pemakanan yang dipanggil DASH Diet. Antara yang disyorkan ialah:-

  Carta pemakanan DASH DIET oleh IKK, AS
  • pesakit perlu mengambil lebih buah-buahan, sayur-sayuran, protein putih, kurangkan lemak tepu dan kurangkan garam dan gula didalam pemakanan. Makan 8- 10 hidangan buah-buahan yang digabungkan dengan  sayuran-sayuran.
  • elakkan makanan segera seperti roti putih, mi segera, jajan, kerepek dan sebagainya.
  • minum susu rendah lemak dua hingga tiga gelas sehari atau produk tenusu.
  • makan makanan berserat tinggi seperti roti gandum penuh, oat, beras perang
  • Kurangkan pengambilan daging di dalam makanan dan dan utamakan sumber makanan protein putih seperti ayam (tanpa kulit) ikan dan udang udang.
  • Amal gaya hidup sihat seperti membuat senaman ringan seperti berjalan pantas selama 30 -60 minit tiga kali seminggu
  • Berhenti merokok 
  • dapatkan berat badan yang ideal. Berat badan berlebihan juga adalah punca kepada tekanan darah tinggi yang tidak terkawal.

  .
  Set Darah Tinggi Shaklee

  Set Darah Tinggi Shaklee terdiri daripada Vivix, CoQHealth, Omega Guard dan Garlic Complex. Set ini boleh diambil secara keseluruhan atau berasingan mengikut tahap darah tinggi pesakit.

   
  Set Darah Tinggi Shaklee

   Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami 🙂

   JOM ORDER CEPAT-CEPAT dengan harga terbaik daripada saya !!!

  ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **

   

  Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
  H/P No: 013-6751381
  Whatsapp: 012-8943453
  ID Shaklee: 1155567
  Blog: http://raikankasih.blogspot.com
  (Visited 1,459 times, 1 visits today)

  Categories: Set Vitamin Shaklee

  Tags: ,

  3 thoughts on “Merawat Darah Tinggi dengan Set Darah Tinggi Shaklee

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge