• Syampoo Rambut Pilihan

  Masalah kulit kepala gatal dan kelemumur memang sering mengganggu terutamanya kepada para wanita seperti saya. Kehadiran kelumumur memang merungsingkan, lebih-lebih lagi ianya boleh menyebabkan kegatalan kulit kepala dan membawa imej yang kurang menarik kepada individu yang menghidapinya.

  Kelemumur musuh rambut yang utama

  Kelemumur atau nama saintifiknya pityriasis capitis adalah masalah kulit kepala yang boleh dialami oleh pelbagai peringkat usia daripada bayi, kanak-kanak, remaja, orang dewasa dan warga tua. Kebanyakan kes  kelemumur biasanya tidak memerlukan rawatan doktor, tetapi jika ianya tidak berkurangan atau kulit kepala mula menjadi merah atau bengkak, berjumpa apakar kulit kepala (dermatologist) adalah pilihan yang terbaik.

  Fakta Tentang Kelumumur

  Kelemumur adalah sebahagian daripada proses normal pertumbuhan sel kulit kepala yang baru. Ia selalunya dikaitkan dengan proses sel kulit tumbuh dan mati lebih cepat berbanding masa yang sepatutnya. Kelumur juga sering dikaitakan dengan kewujudan yis malassezia yang tidak terkawal pada kulit kepal hingga ianya merembeskan lebih minyak daripada folikel rambut. Lebihan minyak ini boleh menyebabkan kegatalan pada kulit kepala dan menggalakkan lebih banyak sel kulit terhasil. Lebihan sel kulit ini akan mati dan tertanggal dan bercampur dengan minyak daripada rambut dan kulit kepala dan ianya membentuk kelumumur  yang kelihatan memutih, berkeping dan jelas kelihatan pada rambut dan juga pakaian.

  Oh Tidak! Memang terjejas imej bila kelumur jadi begini!

  Punca sebenar kelemumur terjadi tidak diketahui. Walaubagaimanapun biasanya masalah kelemumur ini berpunca daripada beberapa perkara seperti:-

  • masalah seborrheic dermatitis – simptom gatal kulit kepala yang biasanya disebabkan oleh cuaca yang panas
  • kulit kepala kering, gatal dan berkeruping
  • kurang mencuci rambut
  • masalah kulit seperti psoriasis
  • ekzema pada kulit kepala
  • sensitif pada kandungan syampoo
  • diet pemakanan yang kurang zink, vitamin B dan sesetengah jenis lemak.
  • perubahan hormon
  • tekanan perasaan
  • masalah neurologi


  Petua Tradisional Untuk Menghilangkan Kelumumur

  Petua tradidional yang sering diamalkan untuk mendapatkan rambut yang cantik dan bersinar ialah dengan menggunakan santan kelapa.
  Cara-caranya :

  • basahkan kepala dengan santan kelapa dan ratakan di seluruh kepala. 
  • balut rambut dengan tuala bersih dan perap selama setengah jam. 
  • kemudian , cuci kepala dengan syampu yang sesuai
  • amalan berterusan mampu menjadikan rambut kembali berkilat dan dapat menghilangkan kelemumur.

  Santan Kelapa Mempunyai Khasiat Dalam Kecantikan Rambut

  Atasi Masalah Rambut Dengan Produk Prosante Shaklee
  Prosante Shaklee mengandungi bahan-bahan semulajadi seperti:- 

  • ekstrak swertia dan halia untuk merangsang peredaran darah dan membekalkan tenaga untuk folikel rambut
  • mineral kulit yang penting seperti kuprum, zink, mangan serta vitamin A dan E untuk membantu metabolisme kulit kepala yang sihat; dan
  • Minyak daun pokok teh serta esktrak teh hijau untuk menentang kerosakan akibat radikal bebas dan faktor-faktor persekitaran lain.

  Produk Penjagaan Rambut Prosante Shaklee

  Bagi yang pertama kali ingin mencuba, saya cadangkan anda memilih Revitalizing Shampoo ini. Memang akan terasa perbezaan yang ketara apabila menggunakannya. Rambut akan jadi lebih lembut dan tidak terlalu minyak atau kering.

  Revitalizing Shampoo

  Untuk yang bermasalah kelumur teruk pula, penggunaan Revitalizing Shampoo, Lightweight Conditioner dan Nourishing Scalp Treatment mampu mengurangkan keguguran rambut, menguatkan rambut dan menjadikan rambut lebih sihat, lebat dan bersinar.  Dapatkan set Prosante anda hari ini dan rasai perbezaannya untuk rambut yang lebih sihat dan bersinar.

  Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!

  Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami 🙂

  ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **

   

  Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
  H/P No: 013-6751381
  Whatsapp: 012-8943453
  ID Shaklee: 1155567
  Blog: http://raikankasih.blogspot.com


  (Visited 173 times, 1 visits today)

  Categories: Produk Shaklee

  Tags: ,

  2 thoughts on “Syampoo Rambut Pilihan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge