• Eye Bag @ Dark Circle @ Mata Panda

  Salam Semua!!

  Kehadiran Eye Bag di mata memang sesuatu yang menggusarkan. Maklumlah mata merupakan aset pertama yang dipandang apabila kita berbual dengan seseorang.  Lingkaran hitam di bawah mata juga membawa banyak petanda seperti kita kurang sihat, kurang tidur dan sebagainya. Kehadiran Eye Bag juga menyebabkan seseorang itu nampak lebih tua dari usia sebenar. Huhu, tak mahulah kan? Baru berusia 30 dah disangka umur 40.

  Dark Circle @ Mata Panda Memang Ditakuti Oleh Kaum Wanita

  Antara Punca Eye Bag

  • Kurang Tidur/Kurang Rehat. Kurang tidur atau keletihan berlebihan bermakna mata terpaksa bekerja lebih keras hingga menyebabkan pembuluh di sekitar mata juga lebih aktif dan terlihat sebagai bayang-bayang mata hitam di bawah kulit.
  • Faktor Keturunan. Faktor keturunan juga boleh menyebabkan eye bag. Setiap daripada kita mempunyai lapisan kulit bawah mata yang berbeza bergantung kepada keturunan. Jadi semakin nipis kulit, semakin jelas bayang-bayang di bawah mata tersebut. 
  • Peningkatan Usia. Peningkatan usia menyebabkan kolagen di dalam badan semakin berkurangan.  Kekurangan kolagen juga menyebabkan kulit di sekitar mata semakin menipis. Perkara ini akan menyebabkan bayang-bayang gelap akan semakin kelihatan. 
  • Alergik. Alergik juga boleh menyumbang kepada masalah eye bag. Ini berlaku apabila kita menggosok kulit di sekitar mata yang gatal akibat pengambilan makanan yang tidak sesuai. Perbuatan menggosok mata ini boleh menyebabkan darah memenuhi pembuluh-pembuluh bawah mata dan menjadikannya nampak gelap. 
  • Kekurangan Zat Besi. Kekurangan Zat Besi juga boleh menyebabkan eye bag berlaku. Pada masa kehamilan atau kedatangan period, kulit akan menjadi lebih pucat kerana kekurangan Zat Besi di dalam badan. 
  • Toksin Berlebihan. Toksin yang berlebihan di dalam badan dan tidak dapat dicernakan dengan betul akan menyebabkan kulit badan menjadi lebih gelap dan lebam termasuk di sekitar mata.

  • Pendedahan Berlebihan Kepada Komputer/ Telefon Pintar. Mengadap komputer terlalu lama juga boleh menyebabkan keletihan kepada mata. Mata yang keletihan dan kurang rehat juga boleh menyumbang kepada pembentukan eye bag.

  Rawatan Tradisional Untuk Menghilangkan Eye Bag

  • Menggunakan Uncang Teh.  Letakkan uncang teh yang telah digunakan pada mata dan biarkan selama 25-30 minit.

  • Menggunakan Timun. Letakkan 2 potong hirisan timun segar pada mata selama 25 minit. Timun bukan sahaja dapat menghilangkan eye bag tetapi  amat bagus untuk merawat radang pada kelopak mata. 

  • Menggunakan Kentang. Cara penggunaan adalah sama seperti Timun.  Letakkan 2 potong hirisan kentang segar pada mata selama 20 minit.

  • Minum Air Masak Yang Banyak Sebelum Tidur. Kekerapan membuang air kecil akan mengurangkan penyimpanan air di bawah mata dan mengurangkan eye bag.

  Enfuselle Eye Treatment

  Langkah mudah untuk mengurangkan Eye Bag dan lingkaran hitam di bawah mata adalah dengan menggunakan Enfuselle Eye Treatment. Eye Treatment ini dapat mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan ekstrak botani yang terdapat di dalamnya. Ianya juga adalah selamat dan telah terbukti secara klinikal:-

  • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu
  • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu
  • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu
  • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu
  • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu
  • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata
  • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut
  • Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap.

  Enfuselle Eye Treatment
  Harga: RM52.50/tiub
  Kandungan : 14 ml
  Cara penggunaan: 1 titik untuk setiap penggunaan
  Tempoh kegunaan: 6 bulan – 9 bulan
  Hubungi Kami Untuk Mendapatkan Harga Terbaik! 

  Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!

  Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami 🙂

   JOM ORDER CEPAT-CEPAT dengan harga terbaik daripada saya !!!

    ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **  

  Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
  H/P No: 013-6751381
  Whatsapp: 012-8943453
  ID Shaklee: 1155567

  Blog: http://raikankasih.blogspot.com

  (Visited 426 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan, Produk Shaklee

  Tags: ,

  One thought on “Eye Bag @ Dark Circle @ Mata Panda

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge