• Kepentingan Omega 3 Pada Ibu Hamil

  Salam Semua 🙂

  Pada entry yang lepas, saya telah menulis tentang Tips Pemakanan Anak Pintar. Seperti mana yang kita tahu, pembentukan otak bayi telah pun bermula pada awal kehamilan lagi iaitu ketika fetus berusia seawal empat minggu. Untuk memastikan perkembangan otak bayi berada di tahap yang optimum, pengambilan supplemen minyak ikan amat digalakkan. Minyak ikan sangat kaya dengan Asid Lemak Omega-3 yang amat penting untuk pembentukan dan perkembangan minda bayi. 

  Minyak Ikan
   Kenali Omega 3

  Omega-3 adalah satu rantaian asid lemak politaktepu yang merupakan antara nutrien terpenting untuk kesihatan dan tumbesaran. Walubagaimanapun, asid lemak ini tidak dihasilkan oleh tubuh manusia dan hanya boleh diperolehi daripad pemakanan.  

  Penyelidikan menunjukkan bahawa asid lemak omega 3 mempunyai DHA dan EPA. Walaupun EPA dan DHA secara semulajadi bekerjasama di dalam badan, kajian menunjukkan bahawa setiap asid lemak mempunyai manfaat yang unik. Antara fungsi EPA adalah menyokong sistem jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan. Manakala, fungsi DHA pula, menyokong otak, mata dan sistem saraf pusat. Oleh yang demikian, Omega 3 ini sangat penting bagi wanita hamil dan menyusu.

  Mengapa Omega-3 penting?
  Rujukan: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/omega-3-fish-oil/ 

   

  Pengambilan Omega 3 yang mencukupi adalah penting untuk mengekalkan pengeluaran seimbang bahan seperti hormon yang dipanggil prostaglandin. Prostaglandin membantu mengawal banyak fungsi fisiologi penting termasuk tekanan darah, pembekuan darah, penghantaran saraf, tindak balas keradangan dan alahan, fungsi buah pinggang dan saluran gastrousus dan pengeluaran hormon lain.

  Peranan omega 3 dalam menghasilkan prostaglandin telah membawa banyak manfaat. Kebanyakan pesakit yang mengamalkan suplement yang kaya dengan omega-3  telah menunjukkan kesihatan yang lebih baik termasuk dapat mencegah penyakit jantung, meningkatkan fungsi kognitif dan keradangan. Dos omega 3 yang tinggi juga telah digunakan untuk merawat dan mencegah gangguan mood. Kajian terbaru juga telah mengenalpasti potensi Omega 3  untuk merawat kanser, penyakit keradangan usus dan lain-lain penyakit autoimun seperti lupus dan artritis reumatoid.


  Mengapa  Omega-3 penting terutamanya semasa mengandung?

  Omega 3 adalah penting bagi perkembangan otak bayi dan visual awal bayi.

  Khasiat Asid Lemak Omega 3 Pada Ibu Hamil

  Penyelidikan telah menunjukkan bahawa pengambilan minyak ikan yang mengandungi EPA dan DHA bagi wanita hamil mempunyai kesan positif ke atas pembangunan visual dan kognitif bayi. Kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan omega 3 yang tinggi boleh mengurangkan risiko alahan pada bayi.

  Kepentingan Asid Lemak Omega 3

  Pengambilan EPA dan DHA dapat mengurangkan risiko pra-eklampsia dan boleh meningkatkan berat badan ketika lahir. Kekurangan Omega-3 pula boleh meningkatkan risiko ibu untuk kemurungan terutamanya selepas bersalin.  Ini mungkin menjelaskan mengapa ibu-ibu yang berpantang mudah mengalami perubahan mood tanpa sebab yang tertentu.

  3 Kriteria Utama Dalam Pemilihan Supplemen Minyak Ikan Omega 3

  • Proses penghasilan minyak ikan –  Proses penghasilan minyak ikan yang dikeluarkan oleh pengilang seharusnya menggunakan standard yang diiktiraf oleh badan-badan farmaseutikel.
  • Bau –  Kajian menunjukkan bahawa minyak ikan yang mempunyai bau yang hanyir dan tidak menyenangkan adalah disebabkan oleh kemerosotan kualiti dari segi kualiti dan selalunya ia menjadi tengik. Minyak ikan yang berkualiti tinggi tidak akan berbau hanyir.
  • Rasa – Minyak ikan yang segar dan berkualiti tinggi  tidak berasa hanyir. Elakkan mengambil minyak ikan yang mempunyai rasa yang benar-benar kuat atau apabila sebarang bahan tiruan telah ditambah ke dalamnya.

  Supplemen Omega 3 – Omega Guard Shaklee

  Mengapakah Minyak Ikan Omega Guard Shaklee amat istimewa berbanding minyak ikan yang lain?

  • Omega Guard Shaklee tidak mempunyai rasa hanyir atau bau hanyir. Ini adalah sebab mengapa ianya mudah ditelan dan digemari oleh kanak-kanak
  • Omega Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia. Ia diperbuat daripada minyak ikan tulen dan bukannya dari minyak hati ikan
  • 1 kapsul OmegaGuard membekalkan 905mg asid lemak omega 3 termasuk EPA, DHA, ALA, HPA, ETA, STA, DPA. 
  • Ultratulen dan bergred Farmaseutikal. Diproses melalui kaedah penyulingan proprietari molekul 3 peringkat bergred farmaseutikal bagi mengekalkan kualiti dan ketulenannya. Melalui kaedah penyulingan ini, bahan-bahan berbahaya seperti merkuri, arsenic, plumbum dan lain-lain dapat disingkirkan
  • Diperbuat daripada ikan-ikan air laut dalam seperti mackerel, sardine dan herring yang mengandungi tahap merkuri yang sangat rendah di mana kehadiran merkuri ini telah berjaya disingkirkan melalui proses penyulingan 3 peringkat yang digunapakai.

  Dapatkan sebotol Omega Guard anak anda hari ini.  


  Salam Sayang;
  Saya adalah pengedar Shaklee Semenyih, Bangi Lama, Putrajaya dan Setiawangsa.  Penghantaran juga dibuat ke seluruh Semenanjung, Sabah dan Sarawak menggunakan perkhidmatan poslaju dan Kurier. Harga istimewa menanti semua pelanggan kami.!

   

  Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami 🙂

  ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease **

   

  Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Ila Fyra:
  Pengedar Shaklee Malaysia
  Pengedar Shaklee Semenyih, Putrajaya dan Setiawangsa (COD)
  H/P No: 013-6751381
  Whatsapp: 012-8943453
  ID Shaklee: 1155567

  Blog: http://raikankasih.blogspot.com

  (Visited 130 times, 1 visits today)

  Categories: Kehamilan dan Penjagaan Bayi, Produk Shaklee

  Tags: ,

  One thought on “Kepentingan Omega 3 Pada Ibu Hamil

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge