• Sakitnya Bila Kena Simpul Biawak Ketika Mengandung

  Pernah dengar tentang Simpul Biawak? Apa tu? Bagi yang tidak pernah mendengar tentang masalah ini, pasti ada terfikir juga adakah ianya berkaitan dengan reptilia besar tersebut.

  simpul biawak ketika hamil

  Simpul biawak atau dikenali sebagai kekejangan betis ketika mengandung adalah situasi di mana ibu mengandung akan mengalami kesakitan yang melampau pada bahagian betis dan kaki. Ia biasa berlaku pada waktu malam atau awal pagi. Simpul biawak ini bukan sahaja boleh berlaku kepada ibu mengandung tetapi juga kepada orang dewasa yang lain.

  Di antara kaedah yang boleh digunakan untuk mengatasi kesakitan ialah:-

  1) Tekan tapak kaki dan urut perlahan-lahan.
  2) Meminta bantuan suami untuk menolak tapak kaki anda dan menarik jari-jari kaki
  3) Cuba untuk bergerak. Mula-mula memang sakit, tapi sakit itu akan berkurangan perlahan-lahan apabila kita memaksa diri untuk bergerak. 
  4) Sapu minyak panas pada kaki dan jari-jari kaki

  Simpul biawak biasanya akan hilang selepas beberapa ketika tetapi ia boleh datang kembali secara tiba-tiba. Ianya boleh mendatangkan bahaya sekiranya ia menyerang di saat-saat yang tidak sepatutnya seperti ketika memandu. Ini kerana ketika ianya menyerang, boleh dikatakan kita tidak mampu berbuat apa-apa kecuali menahan kesakitan yang amat sangat hingga boleh mengeluarkan air mata.

  Punca Simpul Biawak

  Dikatakan punca-punca Simpul Biawak adalah seperti berikut:-

  1) Pada trimester kedua dan ketiga terutamanya, kandungan yang semakin membesar boleh memberikan tekanan kepada otot dan menyebabkan otot kaki mengalami kekejangan.

  2) Bahagian uterus yang mengalami pertambahan saiz boleh memberikan kesan kepada salur darah utama pada kaki ibu dan menyebabkan otot kaki mengalami kekejangan.

  3) Kekurangan air dalam badan atau kekurangan elektrolit
  4) Kekurangan kalsium dan magnesium di dalam darah kerana ibu mengandung berkongsi mineral ini dengan bayi. Bagi mengatasinya, pengambilan supplemen boleh diamalkan oleh ibu mengadung.

  Ostematrix Shaklee Yang Lengkap

  Apa kelebihan OSTEMATRIX SHAKLEE berbanding jenama kalsium biasa?

  • Ia didatangkan dengan PAKEJ yang LENGKAP. Ostematrik bukan sekadar KALSIUM, tetapi juga mengandungi VITAMIN D dan MAGNESIUM. Apa pentingnya Vitamin D dan magnesium ini kepada Kalsium?
   • Vitamin D diperlukan untuk membantu penyerapan kalsium dengan lebih baik. Tanpa Vitamin D, kalsium yang dimakan tidak dapat diserap sepenuhnya oleh badan.
   • Magnesium berfungsi untuk menguatkan tulang. Ia juga membantu melancarkan pembuangan dan mengurangkan masalah sembelit.

  Selain Ostematrix, Ibu-Ibu mengandung juga disarankan untuk  mengambil Set Ibu Hamil/ Mengandung untuk mendapatkan manfaat kesihatan yang lebih menyeluruh buat Ibu dan Bayi Tersayang Di Dalam Kandungan.

  Set Ibu Mengandung Shaklee

   

  Dapatkan Ostematrix dan Set Hamil Ibu Mengandung Hari Ini.

  Ekslusif Untuk Semua Pelanggan Kami 🙂

  (Visited 2,073 times, 1 visits today)

  Categories: Kehamilan dan Penjagaan Bayi

  Tags: , ,

  4 thoughts on “Sakitnya Bila Kena Simpul Biawak Ketika Mengandung

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge