• Salah Anggap Tentang Kebakaran Di Rumah : Kenapa Wajib Pasang Alat Smoke Detector?

  Baru-baru ini Mek ila berkesempatan untuk mendengar taklimat tentang kebakaran yang disampaikan oleh sebuah NGO. Asalnya datang sekadar untuk menambahkan pengetahuan, namun ceramah ini memang sangat menyentuh hati kerana ianya memaparkan realiti tentang kebakaran yang berlaku di rumah atau di dalam kereta yang sering membawa kepada kematian. Yang paling menyedihkan sebenarnya kebakaran atau kehilangan nyawa kerana kebakaran ini mungkin boleh kita elakkan dengan sedikit pengetahuan dan persediaan awal bagi menghadapinya.

  Kebakaran sering mengakibatkan kehilangan nyawa

  Di bawah ini Mek Ila kongsikan beberapa point yang telah disampaikan oleh penceramah.

  Senario Kebakaran Dulu dan Sekarang.
  Kebakaran pada masa dulu sering disebabkan oleh kebakaran api seperti lilin atau api kecil yang membakar kertas, langsir dan sebagainya. Kebakaran ini mudah dipadamkan dan tidak merebak dengan cepat.

  Kebakaran zaman sekarang pula sering disebabkan oleh litar pintas (elektrik) dan sangat merbahaya kerana ia merebak dengan cepat. Dalam masa 1-2 minit sebuah bilik yang kecil seperti ruang tamu boleh musnah dan terbakar sepenuhnya. Inilah sebab mengapa kita sering mendengar terdapat ramai mangsa yang rentung dan terperangkap di dalam kebakaran.

  Anggapan Bahawa Kebakaran Mungkin Tidak Berlaku
  Kebanyakan daripada kita sering menganggap kebakaran mungkin tidak akan berlaku. Oleh yang demikian ramai di antara kita yang sering mengabaikan aspek persediaan di dalam menghadapi kebakaran berbanding aspek keselamatan rumah yang lain. Kebakaran bukanlah sesuatu yang mustahil kerana ianya boleh berlaku disebabkan oleh api biasa atau litar pintas dari dalam rumah atau disebabkan oleh faktor lain seperti disambar petir dan sebagainya.

  Antara Kisah KebakaranYang Menyayat Hati

  Kehilangan Nyawa Berlaku Disebabkan Kebakaran Tidak Disedari Lebih Awal
  Kebanyakan kebakaran yang berlaku di rumah tidak disedari lebih awal dan akhirnya ianya mengakibatkan kematian. Senario kehilangan nyawa ini sering terjadi apabila kebakaran berlaku ketika penghuninya sedang tidur sama ada ketika siang mahupun di waktu malam. Oleh yang demikian pemasangan alat pengesan asap ini sangat-sangat digalakkan bagi memberi amaran ketika berlakunya kebakaran. Harga Alat ini pula sangat murah dan boleh diperolehi dengan harga serendah RM70 mengikut jenama.

  Pemasangan Alat Pengesan Asap Mampu Memberi Amaran Awal Apabila Berlakunya Kebakaran  Antara kebaikan-kebaikan menggunakan pengesan asap ialah:-

  • Ianya akan memberitahu semua orang di dalam rumah tentang kebakaran dengan mengeluarkan siren yang kuat.
  • Kebakaran boleh dikesan dengan lebih cepat dan kita berpeluang untuk menyelamatkan nyawa ahli keluarga serta dapat menangani kebakaran sebelum ianya merebak.
  • Pengesan asap juga dapat memberitahu lokasi di mana asap atau api sedang merebak dan ini membolehkan kita memadamnya dengan segera.

  Pemasangan Alat Pemadam Api
  Pemasangan Alat Pemadam Api juga sangat digalakkan sebagai persediaan menghadapi kebakaran. Antara alat pemadam api yang paling sesuai dipasang adalah jenis serbuk kerana ianya sesuai untuk memadam pelbagai jenis kebakaran. Alat ini juga tidak terlalu mahal dan boleh dibeli dengan harga sekitar RM100 ke atas mengikut jenama.

  Elakkan lintar pintas dan jimatkan penggunaan elektrik.

  Terdapat banyak kes di mana pemilik melakukan pengubahsuaian rumah dan menambah soket pada punca elektrik sedia ada tanpa mengetahui ia telah melebihi had arus elektrik dibenarkan. Bila semua peralatan elektrik digunakan serentak, ia boleh mengakibatkan berlakunya litar pintas yang menjadi punca kebakaran.

  Terdapat 3 praktis terbaik untuk mencegah litar pintas iaitu :-

  • Pastikan semua pendawaian di rumah dipasang atau diservis oleh juruelektrik berlesen.
  • Seterusnya pastikan juga barang-barang elektrik yang digunakan di rumah kita  menepati  piawaian keselamatan kebangsaan yang dikeluarkan oleh SIRIM.
  • Pastikan penggunaan elektrik pada kadar yang sepatutnya dan elakkan pembaziran seperti mengecaj handphone ketika waktu tidur. Mengecaj handphone ketika tidur biasanya akan membuatkan kita mengecaj handphone sepanjang malam – berjam jam lebih lama daripada yang sepatutnya. Bayangkan litar pintas berlaku ketika itu, tentu ianya sangat membahayakan bukan?

  Moga-moga info di atas dapat membantu kita mengelakkan kebakaran dan membantu menyelamatkan nyawa insan-insan yang kita sayangi.

  Salam Sayang dan Jumpa Lagi

  (Visited 1,087 times, 1 visits today)

  Categories: Khidmat Masyarakat

  Tags: ,

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge