• Sembelit Buat Diri Terseksa Sampai Duduk Berjam Dalam Toilet

  Sembelit Memang Menyeksakan. Maklumlah proses pembuangan yang sepatutnya berjalan lancar tersekat-sekat pula di tengah jalan.  Hendak terlalu memaksa pun risau juga, bimbang berlaku buasir pula.

  Bagi yang pernah dan sedang mengalami sembelit tentu faham betapa tersiksanya keadaan ini. Lagilah kalau yang tinggal bersama keluarga atau kawan-kawan. Kadangkala sampai ada yang mengetuk pintu tandas kerana kita berada di dalam terlalu lama.

  sembelit

  Jadi hari ni Mek ila nak kongsikan beberapa tips yang boleh diamalkan oleh mereka yang menghadapi masalah sembelit ini.

  Minum Lebih Air Masak
  Air merupakan salah satu cecair terbaik untuk mencuci bahan buangan dan toksin daripada badan kita. Lebihkan minum air masak apabil sembelit berlaku.

  Makan Buah-buahan atau sayuran berserat tinggi.
  Badan kita memerlukan sekurang-kurangnya 24-38 gram serat sehari. Jangan tak tahu kadangkala sembelit juga berpunca daripada pengambilan lemak, gula bertapis dan produk tenusu yang berlebihan berbanding dengan serat daripada bijirin dan buah-buahan. Antara buah yang selalu disarankan adalah prune. Prun mengandungi serat tinggi dan mengandungi sorbitol, sejenis bahan semulajadi yang membantu melegakan sembelit.

  prune

  Rajin Bersenam
  Antara senaman yang sesuai bagi mereka yang mengalami sembelit ialah berjalan kaki selama 30 minit atau menaiki basikal. Ianya boleh membantu menggalakkan pergerakan usus yang sihat.

  cycling

  Kedudukan Ketika di Tandas
  Mencangkung dalam kedudukan yang betul membantu
  memudahkan proses perkumuhan. Tinggikan lutut ketika duduk di atas mangkuk tandas.
  toilet

  Supplemen Untuk membuang Toksin dan Memudahkan Pembuangan
  Jika cara-cara di atas tidak berkesan, Mek ila dengan sukacitanya mencadangkan agar pembaca ambil supplemen yang  sesuai untuk mengatasi masalah ini. Selain memudahkan pembuangan secara lembut, Herb-Lax membantu proses pembuangan toksin (detoks) daripada badan kita. Maklumlah sangat bahaya jika sisa toksin ditinggalkan di dalam tubuh lama-lama kerana boleh menyebabkan penyakit yang lain pula.

  herblax atasi sembelit

  Atasi Sembelit Dengan Herblax

  Herb-Lax Shaklee
  RM52.50

  “Selamat tinggal sembelit dan nikmatilah keselesaan hidup ini. Pendek kata itulah antara kata-kata kegembiraan pengguna yang sangat  berpuas hati dengan hasil Herb-Lax ini. Jom kita tengok testimoni pengguna yang begitu teruja dengan Herb-Lax.

  herblax satu

  Herb-Lax Memang Best!

  herblax dua

  Sembelit Ayah Tiada Lagi~

  Hubungi Mek ila untuk mendapatkan Herb-Lax ini dan dapatkan konsultasi secara percuma.

  Baca Tentang Sembelit Di Kalangan Kanak-Kanak

  Salam sayang;
  Mek ila

  (Visited 427 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan

  Tags: ,

  One thought on “Sembelit Buat Diri Terseksa Sampai Duduk Berjam Dalam Toilet

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge