• Alzheimer aka Nyanyuk – Masalah Di Penghujung Usia

  Ramai yang tidak tahu apa itu Alzheimer tetapi bila sebut nyanyuk, ramai yang yang arif tentang masalah ini.  Alzheimer bukanlah penyakit berjangkit tetapi adalah keadaan di mana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehingga pengidapnya tidak mampu mengurus diri sendiri. Dalam erti kata lain, Alzheimer adalah sejenis masalah kesihatan yang amat menyeksakan dan perlu diberikan perhatian terutamanya oleh keluarga pesakit.

  Alzheimer

  Alzheimer akan menjadikan seseorang itu hilang ingatan, bingung dan mengalami perubahan mood yang ketara. Sekiranya dibiarkan berterusan, pesakit tidak boleh berfikir, menjadi lupa tentang pelbagai perkara dan tidak dapat membuat penilaian yang betul.

  Alzheimer boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia namun mereka yang berusia mempunyai risiko 2 kali ganda untuk menghidapnya. Penyakit ini dikaitkan dengan perubahan pada sel-sel saraf normal yang membentuk plak atau tangles.

  Normal_vs_Alzheimers_BrainKehadiran plak  dan tangles ini  boleh menyebabkan kerosakan saraf pada pesakit. Plak merupakan fragmen protein beta-amyloid di dalam ruang antara sel-sel saraf manakala Tangles pula adalah  fiber berpintal yang berkumpul di dalam sel-sel neuron.

  Alzheimer dan masalah kKehilangan ingatan akibat faktor usia juga adalah sesuatu yang berbeza. Dalam erti kata lain warga tua akan mengalami kemerosotan ingatan secara perlahan-lahan selari dengan faktor usia manakala Alzheimer pula ialah sejenis penyakit yang boleh membuatkan ingatan seseorang hilang secara keseluruhan.

  Beza Alzheimer dengan Kemerosotan Ingatan Akibat Faktor Usia

  Antara Simptom Alzheimer

  1. Cepat lupa atau hilang ingatan
  2. Sukar membuat perkara mudah walaupun ianya sesuatu yang sering dilakukan.
  3. Keliru dengan masa, hari dan tempat
  4. Masalah penglihatan
  5. Sukar untuk bercakap atau menulis dengan betul
  6. Sering kehilangan barang kerana masalah lupa
  7. Suka mengasingkan diri
  8. Kurang/lemah pertimbangan dalam penilaian sesuatu perkara
  9. Mood bertukar dan mudah terasa hati.

   

  Bolehkah Alzheimer dielakkan?

  Menurut kajian, Alzheimer sering berlaku kepada mereka yang tidak menggunakan fungsi otak secara maksimum. Maka salah satu cara yang dicadangkan untuk mengurangkan risiko Alzheimer adalah dengan cara sentiasa membaca, meluaskan pengetahuan dan sentiasa berfikiran positif. Malah dalam Islam sendiri , kita amat digalakkan utuk memperbanyakkan membaca Al-Quran, menghadiri majlis-majlis ilmu dan sebagainya bagi mengelakkan masalah lupa atau Alzheimer ini.
  Mengaji Al Quran

  Vivix Untuk Alzheimer

  Seperti yang kita tahu, Alzheimer disebabkan oleh masalah kerosakan pada saraf otak yang akhirnya menyebabkan fungsi saraf terjejas. Banyak kajian telah dijalankan tentang kemampuan resveratrol dalam membantu pesakit pesakit yang mengalami masalah pada saraf termasuklah Alzheimer.
  Vivix membantu dalam memulih, melindungi sel sel tubuh hingga ke peringkat sel untuk mencegah kerosakan saraf dan neuron yang menjadi punca kepada penyakit ini.
  Testimoni Alzheimer Dengan Vivix
  Nak dapatkan Vivix hari ini? Hubungi Mek ila: Wa 012-8943453 untuk konsultasi percuma.
  (Visited 335 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan, Produk Shaklee

  Tags: , , ,

  5 thoughts on “Alzheimer aka Nyanyuk – Masalah Di Penghujung Usia

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge