• Bantu Pulihkan Sopak Dengan Vitamin Shaklee

  Sopak ni merupakan sejenis penyakit kulit yang tak asing pada Mek ila. Maklumlah semasa di sekolah rendah agama dulu memang ada belajar tentang penyakit ini. Masa tu kami belajar  tentang jenis-jenis air di dalam Islam. Terdapat Air yang suci tetapi makruh digunakan iaitu  Air Musyammas yang boleh menyebabkan pelbagi penyakit kulit seperti sopak, kusta dan sebagainya.

  Ubat Sopak

  Apa Itu Sopak?

  Sopak atau istilah perubatannya vitiligo merupakan sejenis penyakit kulit yang membuatkan penghidapnya mempunyai kulit bertompok-tompok putih yang tidak mempunyai pigmen. Dalam bahasa yang mudah warna kulit kita tidak sekata dan bertompok putih di sana sini,

  Ianya dikatakan berpunca daripada masalah pigmentasi yang mana sel-sel melanosit yang menghasilkan pigmen dirosakkan oleh antibodi penghidapnya sendiri. Kajian juga menunjukkan pendedahan terlalu lama kepada cahaya juga boleh menjadi punca kepada masalah sopak selain  faktor keturunan.

  Sopak ini boleh berlaku di mana mana bahagian tubuh termasuklah pada bahagian tubuh yang mempunyai rambut. Walau bagaimanapun sopak ini tidak memberikan rasa gatal atau sakit.

  Vitiligo

  Walaupun tidak merbahaya, penyakit ini boleh memberi kesan negatif kepada psikologi pesakit. Pesakit akan merasa malu dan rendah diri apatahlagi bahagian yang terkena sopak adalah bahagian yang mudah dilihat seperti muka.

  Rawatan Untuk Sopak

  Rawatan untuk sopak ini biasanya bergantung kepada keluasan bahagian kulit yang mengalami sopak dan juga jenis sopak yang dialami. Ini kerana ada sopak yang  stabil, tidak berubah dan sebaliknya. Ianya mengambil masa yang lama antara enam bulan hingga 18 bulan atau lebih lama bagi kes-kes yang lebih kritikal.

  Rawatan yang diberikan mungkin melibatkan rawatan perubatan, pembedahan atau terapi tambahan. Penggunaan krim steroid dan penggunaan fotokemoterapi adalah antara rawatan yang popular namun ianya juga memberikan kesan sampingan lain kepada pesakit.

  Set Sopak Shaklee

  Di sini Mek ila juga suka untuk mencadangkan alternatif lain bagi Rawatan Sopak ini. Set Sopak Shaklee yang dicadangkan terdiri daripada Vivix dan ESP Shaklee

  Set Sopak Shaklee

   

  1. Vivix
  Penyakit sopak menyebabkan tubuh pesakit menghasilkan protein cytokines yang boleh merosakkan sel-sel melanosit. Vivix bertindak dengan cara menghalang pembentukan protein AGE di dalam tubuh. Protein AGE yang terbentuk boleh menyekat sel-sel badan kita daripada berfungsi.   Vivix juga kaya dengan resveratrol dan polifenol yang bertindak sebagai antioksidan untuk menghalang dan merawat kerosakan kulit yang berlaku.
  2. ESP
  ESP pula merupakan protein yang penting penting untuk pesakit sopak. Ia memperbaiki dan merawat sel sel yang rosak. Pengambilan protein yang mencukupi membantu badan kita untuk menghasilkan sel yang lebih sihat.

  Kita tengok Testimoni bagi pesakit yang telah berjaya.

   

  testimoni-sopak-vitiligo

  Di luar negara juga, kebanyakan pesakit menggunakan rawatan alternatif supplemen kesihatan yang mengandungi Resveratrol dan Curcumin untuk merawat Sopak.

  Pengambilan Resveratrol Untuk Vitiligo Ingin ikhtiar dengan Set Sopak ini?
  hubungi Mek ila: Wa 012-8943453 untuk pertanyaan dan konsultasi.

  poster page 1

  (Visited 962 times, 1 visits today)

  Categories: Produk Shaklee, Set Vitamin Shaklee

  Tags: , , ,

  2 thoughts on “Bantu Pulihkan Sopak Dengan Vitamin Shaklee

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge