• Kenali 5 Manfaat Elderberry Pada Kesihatan

  Pertama kali mendengar nama Elderberry ini Mek ila membayangkan ianya sejenis buah yang hampir sama dengan buah Berry lain. Ternyata tanggapan ini ada benarnya. Bentuknya bulat, bersaiz kecil dan berwarna keunguan. Namun di sebalik itu, khasiat buat Elderberry ini rupa-rupanya amat tinggi berbanding buah-buahan Berry yang lain.

  elderberry

  Sejak berdekad yang lalu, buah elderrberry ini telah digunakan di negara-negara barat sebagai ramuan tradisional bagi mengubati pelbagai penyakit dan juga untuk produk kecantikan.

  Manfaat Elderberry

  1. Melindungi Tubuh Daripada Radikal Bebas
  Buah Elderberry kaya dengan antioksidan yang menjaga dan melindungi sel tubuh daripada kesan radikal bebas. Hasilnya kerosakan sel dapat dikurangkan dan tubuh mempunyai daya ketahanan yang lebih kuat kepada penyakit.

  2. Menyembuhkan Selsema
  Buah elderberry kaya dengan flavonoid yang dapat membantu meningkatkan pertahanan badan dan melawan serangan selsema. Malah jus  Elderberry juga pernah digunakan untuk merawat flu epidermik di Panama yang teruk pada tahun 1985.

  Khasiat Elderberry Untuk Sistem Imun

  3. Mencegah Penyakit Kanser
  Kandungan antioksida yang tinggi dalam Elderberry juga berperanan untuk mencegah pertumbuhan sel kanser.

  4. Menyihatkan Sistem Pencernaan
  Buah elderberry amat berkhasiat kepada sistem pencernaan. Ianya dapat membantu merawat punca kepada masalah buasir, sembelit dan sebagainya.

  Khasiat Elderberries

  5. Menjaga Kesihatan Mata
  Buah ini amat kaya dengan Vitamin A yang bagus untuk menjaga dan menyihatkan mata.

  6. Mengurangkan Paras Kolestrol
  Ekstrak elderberry jug aterbukti dapat mengurangkan paras kolestrol jahat (LDL) di dalam tubuh. Secara tidak langsung ianya mengurangkan risiko untuk penyakit darah tinggi, strok dan penyakit jantung.

  6. Menjaga Kecantikan Kulit
  Pengambilan buah Elderberry setiap hari dapat mengatasi pelbagai masalah kulit seperti jerawat dan bintik hitam. Pengambilan secara konsisten juga mampu menjadikan kulit wajah nampak lebih muda daripada usia.

   

  Khasiat Elderberry Di Dalam Vivix

  Disebabkan khasiat dan manfaat buah elderberry ini, ianya telah dipilih sebagai satu daripada 4 bahan utama di dalam Vivix.

  Elderberry Untuk Kecantikan

  Bukan sekadar mengandungi manfaat daripada Elderberry, 3 lagi bahan utama Vivix iaitu Anggur Muscadine, Purple Carrot dan Poliganum Cyspidatum juga mempunyai nilai yang sangat tinggi di dalam perubatan terutamanya untuk penyakit kronik dan anti penuaan.

  (Visited 95 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan, Produk Shaklee

  Tags: , ,

  4 thoughts on “Kenali 5 Manfaat Elderberry Pada Kesihatan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge