• Kolesterol Jahat Tinggi? Bahaya Tu! Ketahui Bagaimana Vivix Membantu ~

  Sebut tentang kolesterol, ramai yang beranggapan ianya tidak baik untuk kesihatan. Hakikatnya bukan begitau tau. Ini kerana kolesterol  ada yang baik dan ada yang jahat. Kolesterol yang baik berfungsi sebagai pembentuk sel membran, menyaring setiap molekul yang masuk dan keluar dari dalam sel, membantu menghasilkan hormon tubuh seperti hormon seksual dan membantu dalam menghasilkan cecair hempedu.

   

  Sumber Kolesterol

  Selain dihasilkan oleh hati, kolesterol juga diperolehi daripada makanan yang kita makan setiap hari. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol berada di hampir semua bahagian tubuh seperti di otak, sistem saraf, otot, kulit, hati , usus dan jantung.

  Bilakah Kolesterol Jadi Bahaya?

  Seperti yang Mek ila terangkan di atas, terdapat dua jenis kolesterol di dalam tubuh manusia iaitu kolesterol jahat (LDL) dan kolesterol baik (HDL). Tahap kedua-dua kolesterol ini perlu seimbang mengikut keperluan tubuh. Tahap LDL yang tinggi tidak baik untuk tubuh kerana ia membawa  masalah kepada pengumpulan kolesterol dalam arteri.

  Bagaimana Nak Tahu Paras Kolesterol Kita?

  Paras bacaan kolesterol dalam darah boleh diperiksa melalui ujian darah. Berikut adalah paras kolesterol sihat di dalam tubuh manusia.

   

  Paras Kolesterol Sihat

  Sekiranya bacaan kolesterol kita tinggi dan melebihi sepatutnya, maka langkah  berjaga-jaga terutamanya dalam mengawal pemakanan perlu dibuat. Amalkan pemakanan sihat dan rendah lemak. Perbanyakkan aktiviti fizikal dan cuba dapatkan berat badan yang lebih ideal.

  Vivix Untuk Kolesterol

  Kandungan utama Vivix ialah Resveratrol yang yang kaya dengan antioksidan. Ia
  berfungsi untuk melindungi sel termasuklah sel di sekitar bahagian salur darah. Resveraterol juga terbukti berkesan dalam mencegah  kolesterol dari melekat atau membeku di saluran darah.

  Vivix Rendahkan Kolesterol Tinggi

  Jom Ikhtiar Turunkan Kolesterol Tinggi Dengan Vivix.

  poster page 1

  poster page 1

   

  (Visited 581 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan

  Tags: ,

  2 thoughts on “Kolesterol Jahat Tinggi? Bahaya Tu! Ketahui Bagaimana Vivix Membantu ~

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge