• Vivix – Rawatan Alternatif Untuk Bell Palsy

  Teringat kenangan semasa Mek ila sekeluarga ke Bali dahulu mengikuti Hari Keluarga. Balik daripada percutian tersebut, ada salah seorang kenalan yang terkena penyakit Bell Palsy ini. Cumanya pada masa itu kami tidak memanggilnya Bell Palsy tetapi penyakit yang digambarkan sebagai  strok muka dan mulut yang senget.

  Apa itu Bell’s Palsy?

  Bell’s palsy merupakan penyakit kelumpuhan pada muka akibat masalah pada saraf muka. Ia menyebabkan  pesakit tidak dapat mengawal otot-otot  muka pada bahagian yang terjejas.

  Hakikatnya Bell Palsy dan strok adalah penyakit yang berbeza. Jika pesakit strok mengalami lumpuh pada beberapa anggota badan, pesakit Bell’s Palsy pula  hanya mengalami lumpuh pada muka. Bell Palsy boleh berlaku secara tiba-tiba dan biasaanya hanya melibatkan sebelah muka. Namun dalam kes tertentu  ia boleh melibatkan kelumpuhan kedua-dua belah muka.

  bellpalsyPunca Bell Palsy

  Sehingga kini, punca sebenar yang menyebabkan Bell Palsy  masih belum diketahui.  Ianya mungkin disebabkan oleh radang akibat jangkitan viral seperti herpes yang menyebabkan saraf muka menjadi bengkak. Trauma, gangguan emosi dan tenaga yang tidak stabil juga dikatakan boleh menjadi punca penyakit ini. Malah bagi masyarakat tempatan, ada juga yang mengaitkan penyakit ini dengan gangguan makhluk halus.

  Simptom Bell Palsy

  Berikut adalah simptom atau petanda kepada penyakit ini, bermula daripada kesakitan yang ringan kepada lebih teruk.

  • Bentuk muka seakan jatuh sebelah.
  • Mata tidak boleh dikerdip dan tutup
  • Senyuman dan pergerakan bibir terganggu
  • Lidah mengeras
  • Kening juga seperti berkerut dan terangkat
  • Air liur meleleh
  • Hidung seakan terjatuh pada bahagian yang terjejas.
  • Rasa kebas
  • Sakit bahagian telinga
  • Rasa kelainan pada lidah


  Rawatan Untuk Bell Palsy

  Sama seperti penyebabnya yang tidak diketahui, dikatakan hampir 50% pesakit Bell Palsy pulih dengan sendirinya dalam masa dua hingga tiga minggu tanpa perlu menjalani rawatan khusus. 40% peratus pesakit pula mengambil masa lebih kurang setahun untuk pulih. Selebihnya pesakit tidak pulih sepenuhnya di mana wajah mereka kekal dengan simptom Bell’s palsy.

   

  PrednisoloneUbat -ubatan seperti steroid seperti Prednisolone akan dibekalkan kepada pesakit bagi mengurangkan kesakitan. Namun ianya juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk seperti sakit kepala, mood yang tidak stabil, sukar tidur, mudah berpeluh dan sebagainya.

  Rawatan fisioterapi menggunakan mesin juga diberikan kepada pesakit bagi membantu menguatkan otot  dan sebagai stimulasi kepada saraf yang terjejas.

  Vivik – Rawatan Alternatif Untuk Bell Palsy

  Vivix digunakan sebagai rawatan alternatif untuk Bell Palsy . Ianya bukan sahaja terbukti sebagai supplemen antipenuaan terbaik, malah  menyokong kesihatan otak dan saraf manusia.

  Vivix Ekslusif

  Jom kita ikuti testimoni seorang ibu yang telah sembuh daripada masalah Bell Palsy ini.

  Kisah Puan Faiza

  Alhamdullilah

  2 oct 2015

  Saya bangun sebelah muka dah jatuh.

  Tak boleh senyum. Mata tak boleh tutup. Air mata mengalir macam menangis. Sakit. Rasa tegang je. Dr sahkan saya diserang bellpalsy.
  Bukan STROKE tapi kelemahan sebelah otot muka.

  Saya di steroid.Punca UNKNOWN.Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin.Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu..

  Consume:
  SPECIAL DOSE vivix
  dan consume Omega guard, Bcomplex dan Vitamin E dgn extreme

  Saya juga menjalani fisioterapi. Alhamdullilah selepas 90hari saya diberi kesempatan SENYUM kembali.

  Share la, saya izinkan. Kalau ade ahli keluarga / sahabat handai yang mengalami berikan support. Ia bukan mudah seperti dijangka.

  Saya dan sahabat bell palsy sahaja yg tahu apa yg kami rasa.Actually its more to self confidence / esteem. Tapi serius is MANIS untuk diingati Dalam calender kehidupan. Hadiah dari Allah. Harap ia menghapus dosa-dosa.

   

  bell palsy sembuh dengan vivix

   

  Juga beberapa testimoni pesakit yang pulih dengan pengambilan Vivix

  Testimoni Bell Palsy Sembuh Dengan Vivix

  Berpuluh tahun menghidap Bell Palsy, akhirnya sembuh jua dengan izin Allah.

  bellJom ikhtiar dengan Vivix untuk masalah Bell Palsy

  poster page 1

  (Visited 515 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan, Produk Shaklee

  Tags: , , ,

  One thought on “Vivix – Rawatan Alternatif Untuk Bell Palsy

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge