• Tips Rawat Kudis Buta Supaya Tidak Menjangkiti Orang Lain

  Nama kudis buta ni sahaja dah menakutkan apatahlagi bila melihat rupa jangkitannya. Tak dapat nak bayang rasa gatal dan sakit yang perlu ditanggung. Lebih menakutkan lagi, kudis buta ini senang berjangkit melalui sentuhan. Bukan sahaja kanak-kanak, orang dewasa pun boleh terkena jangkitan kudis buta ini. Sebab itulah bila terkena penyakit ini, anak-anak perlu dikuarantin kan dan tidak boleh dihantar ke tadika @ sekolah.

  Rawatan Kudis Buta

   

  Kenali Penyakit Kudis Buta

  Kudis buta merupakan sejenis kegatalan pada kulit  yang disebabkan oleh kutu atau hama Sarcoptes Scabies. Kutu betina ini akan membentuk laluan di bawah lapisan luar kulit, bertelur dan menghisap darah pesakit. Telur-telur yang dihasilkan akan menetas dan boleh hidup selama 30 hari.

  Tanda-Tanda Dijangkiti Kudis Buta

  1. Pesakit akan merasa kegatalan kulit yang teramat sangat. Kegatalan akan lebih teruk di waktu malam dan selepas mandi air panas.
  2. Bintik bintik merah seperti ruam akan kelihatan terutama di kawasan kedua-dua tapak tangan dan kaki.

  3. Terdapat garisan hitam beralun dan pendek pada kulit,kesan daripada korekkan kutu pada lapisan kulit.

  Scabies Mite
  Kawasan yang paling biasa dijangkiti adalah di celah-celah jari, tapak tangan  dan bahagian dalam pergelangan tangan. Kawasan lain pula adalah di sekitar kemaluan, punggung, pusat, celah ketiak, siku dan buku lali.

  Cara Penyebaran Kudis Buta

  Kudis buta adalah penyakit yang berjangkit. Kerana itulah anak-anak tidak dibenarkan ke tadika atau sekolah apabila mempunyai penyakit ini. Ianya merebak melalui sentuhan kulit ke kulit dan boleh juga melalui sentuhan kepada pakaian atau cadar yang mengandungi kutu ini. Oleh yang demikian pakaian pesakit dan cadar perlu dibasuh dengan air panas atau pencuci antibakteria. Dr juga akan memberikan pelbagai krim atau losyen yang perlu disapu pada kulit seperti losyen permethrin dan sebagainya. Krim Kudis Buta

  Pencegahan Kudis Buta Daripada Merebak Kepada Orang Lain

  1. Pesakit yang dijangkiti  dikecualikan dari ke sekolah atau tadika sehingga sembuh.
  2. Jauhi pesakit daripada pergi ke tempat awam sehingga sembuh
  3. Rawat seluruh ahli keluarga serentak walaupun mereka tidak mengalami symptom. Ini bagi mengelakkan jangkitan kepada mereka.
  4. Elakkan bersentuhan dengan pesakit atau orang lain sekiranya telah dijangkiti.
  5. Membersihkan segala pakaian, tuala dan cadar pesakit dengan cara yang betul. Pakaian pesakit boleh direndam dengan Basic H untuk mematikan kutu atau hama yang tertinggal.
  6. Jangan berkongsi barangan peribadi dengan orang lain.
  7. Jemur tilam, bantal dan permaidani di bawah terik matahari.


  Rawat Kudis Buta Dengan Set Supplemen Shaklee

  Set Lengkap ini terdiri daripada Set Vitamin Alfafa dan Garlic yang bertindak sebagai antibakteria dan antikulat di samping membantu menguatkan imun pesakit. Set ini juga mengandungi Krim Herbal Blend dan Pencuci Serbaguna. Basic H, selain dicampurkan dengan air rendaman baju amat sesuai untuk ditambah ke dalam air madian anak.

  Set Kudis Buta Shaklee
  Sapuan Krim Herbal Blend ke seluruh tubuh yang dijangkiti selepas mandi juga amat melegakan. Memang kurang rasa gatal dan merenyam tu. Malah ia juga membantu menghilangkan parut garuan yang meninggalkan kesan kepada kulit.

  Wa Mek ila: 013-6751381 untuk pembelian dan konsultasi percuma.

  (Visited 3,009 times, 2 visits today)

  Categories: Info Kesihatan, Set Vitamin Shaklee

  Tags: , , ,

  One thought on “Tips Rawat Kudis Buta Supaya Tidak Menjangkiti Orang Lain

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge