• 6 Tanda Yang Wanita Perlu Ambil Tahu Untuk Pengesanan Awal Kanser Payudara

  Kenali Kanser Payudara

  Kanser payudara merupakan kanser utama yang menyerang wanita di seluruh dunia. 1 daripada 19 wanita di Malaysia adalah berisiko menghidapi kanser ini. Kanser payudara adalah kanser yang berlaku pada tisu payudara. Kanser payudara walaupun kebiasaannya menyerang wanita, terdapat juga 1% lelaki yang mendapat kanser ini.

  Tanda Tanda Awal Kanser Payudara

  Sama seperti kanser pangkal rahim, pengesanan awal pada kanser payudara dapat menyelamatkan nyawa. Ketahui  6 tanda-tanda kanser payudara yang dapat kita lihat pada payudara.1.  Terdapat ketulan yang tidak menyakitkan di payudara atau ketiak
  2. Keadaan puting yang seperti tertarik ke dalam dan sakit
  3. Lekukan pada payudara
  4. Terdapat lelehan atau pendarahan luarbiasa dari puting (bukan susu ibu).

   

  Tanda Awal Kanser Payudara5. Ruam pada payudara
  6. Perubahan pada kulit di payudara seperti bengkak, kulit yang berkedut.

   

  Bagaimana Wanita Dapat Mengesan Kanser Payudara?

  Pemeriksaan sendiri payudara (PSP) mampu mengesan keganjilan payudara pada peringkat awal. Sebaiknya wanita perlu melakukan PSP secara berkala bermula daripada umur 20 tahun. Sekiranya ada ketulan dikesan, berjumpalah  doktor segera untuk pemeriksaan lanjut. Berikut adalah cara-cara untuk melakukan PSP.

  Pemeriksaan Sendiri PayudaraKredit kepada: http://puspanita.spa.gov.my/buletinpuspanita2012/images/bse.png
  Selain menjalankan PSP, kanser payudara juga boleh dikesan melalui ujian ultrasound atau X-ray Payudara yang dipanggil Mammogram. Semasa ujian mammogram, payudara ditekan menggunakan 2 keping plet dan boleh menyebabkan rasa tidak selesa kepada wanita.

  Pengambilan tisu dari payudara – biopsi juga akan dilakukan. Sel daripada kawasan yang disyaki akan diambil dan duji di makmal untuk pengesahan penyakit ini.

   

  Rawatan Kanser Payudara

  Bergantung kepada saiz sel yang terlibat, terdapat 3 jenis rawatan yang akan diberikan kepada pesakit bermula daripada pembedahan, kimoterapi dan juga radioterapi.

   

  Penyusuan Dapat Mengurangkan Risiko Mendapat Kanser Payudara?

  Tahukah ibu-ibu semua penyusuan susu ibu selain dapat memberikan khasiat yang tidak ternilai kepada anak-anak, ia juga dapat mengurangkan risiko kita menghidap barah payudara.

  Susu Ibu Terbaik Di DuniaMenurut kajian, memberi susu badan kepada bayi anda sekurang-kurangnya enam bulan dapat mengurangkan risiko mendapat Kanser Payudara. Lebih lama seseorang wanita memberi susu badan , lebih kecillah risikonya untuk mendapat Kanser Payudara. Menyusu badan mengurangkan risiko Kanser Payudara sebanyak 4.3 peratus setiap tahun penyusuan *

  Selain penyusuan, Wanita yang bersenam 4 jam seminggu mengurangkan risikonya untuk mendapat Kanser Payudara. Senaman dapat meningkatkan sistem imun dan mengurangkan paras estrogen di dalam tubuh.

   

  Kisah Pesakit Kanser Payudara Yang Mengambil Vivix

  Barbara disahkan mempunyai Kanser Payudara pada Oktober 2016. Bagi merawat kansernya, Barbara membuat pelbagai rawatan. Antaranya ialah membuat pembedahan di payudara untuk membuang ketumbuhan dan menjalani kemoterapi. Selepas rawatan kemoterapi , beliau memulakan pengambilan Vitamin Shaklee iaitu Nutriferon, Vitalea, Ostemarix dan Vitamin C. Beliau juga mengamalkan #Vivix selama 6 bulan sebelum pemeriksaan terakhinya.

  Sangat menakjubkan kerana pada pemeriksaan tu, Physician memaklumkan result darahnya yang sangat bagus.

  Barbara turut bertanya pada Doktor sekiranya ada cara lain yang boleh membantu kansernya dari berulang. Doktor cakap belum ada lagi tetapi mereka sedang mengkaji satu substance yang dipercayai mampu merawat kanser dan mengelakkan ianya daripada berulang. Mereka memperuntukkan geran sebanyak 1juta dolar untuk kajian tersebut. Substance yang mereka kaji adalah resveratrol.

  Pesakit Kanser Payudara Pulih Dengan Vivix

  Jadi bila Barbara bagitau Doktor yang dia memang ambil Resveratrol dari Vivix, Doktor memang terkejut sebab Barbara antara orang pertama yang berjaya membuktikan keberkesanan resveratrol ini.

  Jadi pada pesakit kanser, janganlah mudah berputus asa. Ikhtiar dengan Vivix untuk mengatasi masalah ini dari berulang.

  Whatsapp Mek ila : 012-8943453 untuk pertanyaan.

  (Visited 3,184 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan, Produk Shaklee, Umum

  Tags: , , , ,

  One thought on “6 Tanda Yang Wanita Perlu Ambil Tahu Untuk Pengesanan Awal Kanser Payudara

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge