• Leher Membengkak Petanda Kanser Kelenjar @ Lymphoma?

  Pernahkah pembaca semua mengalami bengkak di leher? Leher  sedikit membengkak adalah perkara yang sering terjadi kepada kanak-kanak dan orang dewasa. Dikatakan sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup, leher kita akan membengkak. Biasanya bengkak ini dialami apabila kita kurang sihat atau sakit tekak.

  Pembengkakan ini terjadi apabila sistem pertahanan badan kita yang terdiri daripada sistem limfatik sedikit membesar ketika jangkitan dan ianya dapat dirasai di bawah lapisan kulit. Istilah yang digunakan untuk keadaan kelenjar membengkak ini dipanggil limfadenopati. Si manja Mek ila, Akmal Faiz juga pernah mengalami sedikit pembengkakan kelenjar ini,namun ianya telah tiada ketika berusia 3 tahun.

  Rawatan Kanser Kelenjar

  Hakikatnya tidak semua limfadenopati adalah petanda kanser kerana ianya mungkin jangkitan kuman atau virus di bahagian berkaitan seperti jangkitan kelenjar nodus limfa. Bengkak ini biasanya akan surut dengan sendirinya selepas beberapa ketika. Namun sekiranya bengkak ini tidak surut dan membesar, ianya mungkin petanda bahawa anda mengalami Kanser Kelenjar atau Lymphoma. 

  Apa itu Lymphoma?

  Lymphoma adalah sejenis kanser   yang berlaku pada sistem limfatik badan. Sistem limfatik terdiri daripada kelenjar nodus limfa, thymus, limpa, tonsil, sum-sum tulang serta saluran limfa. Walaupun banyak jenis barah boleh merebak ke bahagian sistem limfatik, lymphoma adalah barah yang ketara kerana ianya berasal daripada tempat ini.

  Sistem Limfatik Tubuh

  Jenis Jenis Lymphoma

  Lymphoma terbahagi kepada dua (2) jenis iaitu:-

  1. Hodgkin’s Lymphoma

  Lymphoma jenis ini di definisikan dengan kehadiran sel barah yang spesifik iaitu sel Reed-Sternberg di dalam noda limfa atau organ yang terlibat. Barah ini biasa berlaku kepada  kanak-kanak berusia lebih 5 tahun dan juga mereka yang lebih dewasa.


  2. Non-Hodgkin Lymphoma

  Lymphoma jenis ini didefinisikan dengan pertumbuhan sel limfosit yang spesifik iaitu  sel darah putih yang terdapat di kelenjar limfa. Sel darah putih limfosit menggandakan bilangannya sehingga terlalu banyak dan tidak matang.

  Tanda Tanda Lymphoma

  Tanda-tanda Lymphoma mungkin sama dengan penyakit lain yang tidak merbahaya. Walau bagaimanapun berjumpalah dengan Doktor untuk membuat pemeriksaan sekiranya berlaku tanda-tanda di bawah:-

  • Nodus limfa membesar, walaupun ia tidak mendatangkan kesakitan.
  • Pernafasan berbunyi, berdengkur, sesak nafas atau kesukaran pernafasan.
  • Pembengkakan  di bahagian muka, leher, bahagian atas lengan dan dada.
  • Kesukaran untuk menelan.
  • Selalu kembung, sembelit, loya dan muntah.
  • Demam, hilang berat badan atau berpeluh pada waktu malam
  • Kegatalan kulit

   

  Pengesahan Lymphoma.

  Pemeriksaan fizikal akan dilakukan untuk mengesan tanda-tanda Lymphoma. Doktor juga akan memberi ubat antibiotik kerana pembesaran mungkin disebabkan oleh jangkitan bakteria. Jika nodus limfa terus membesar, Doktor akan melakukan biopsi untuk menentukan jenis limfoma yang spesifik. Ujian  X-ray dada, CT scan, MRI juga akan dibuat bagi melihat gambaran di dalam tubuh.

  Setelah penyakit ini disahkan, doktor juga akan menjalankan ujian yang lain untuk mengesan sama ada Lymphoma ini telah merebak ke kawasan lain. Ini dapat membantu mengesan tahap barah tersebut di mana ianya sangat penting untuk merancang perawatan kepada pesakit.

  Rawatan Lymphoma

  Sama seperti kanser  yang lain, rawatan yang akan diberikan kepada pesakit adalah Kemoterapi. Kaedah  radioterapi  untuk mengecutkan tumor dan mencegah sel-sel kanser daripada berkembang juga akan digunakan mengikut keperluan.

   

  Vivix – Supplemen Terbaik Untuk Pesakit Kanser 

  Bagi pesakit kanser, sangat-sangat disarankan untuk mengambil supplemen kesihatan yang tinggi antioksidan seperti Vivix. Dalam beberapa kajian yang dijalankan, Resveretrol berupaya membantu membantutkan pembentukan sel kanser. Resveretrol juga mempunyai potensi hebat dalam mencegah dan sebagai terapi untuk tumor. Selain menjalani rawatan yang disyorkan oleh pakar, pesakit amat digalakkan mengambil supplemen seperti Vivix untuk membantu menguatkan imun tubuh mereka . Jom kita tengok testimoni dari Cik Ana.

  Testimoni dari pak sedara Ana sendiri yang ada kanser kelenjar. Masih dalam proses pemulihan tetapi bila amalkan Vivix memang nampak improvement.

  Bengkak kelenjar sebesar buah kedondong pada bahagian leher dah surut macam biasa. Pak sedara ada bagitau mak Ana yang dia rasa bertenaga sikit selepas minum Vivix.

  Mohon doa anda semua doakan pak sedara Ana segera sembuh dan bebas kanser ye.

  Vivix untuk Kanser Kelenjar

  Ikhtiar dengan Vivix? Jom dapatkan Vivix hari ini. Wa: 013-6751381

  (Visited 12,717 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan, Produk Shaklee

  Tags: , , , ,

  2 thoughts on “Leher Membengkak Petanda Kanser Kelenjar @ Lymphoma?

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge