• Hormon Kembali Stabil, Cyst Kecut Bila Amalkan Sirap Merah

  Assalamualaikum pembaca semua.

  Selalu sahaja kita mendengar tentang cyst. Namun tak ramai yang tahu apakah cyst ini dan bagaimana ianya boleh berlaku.  Sebenarnya Cyst ini ada pelbagai jenis dan boleh berlaku di mana mana ahagian pada tubuh manusia. Walaubagaimanapun cyst yang sering terjadi kepada wanita adalah Ovarian Cyst atau Sista Ovari.

  cyst-mengecut-dengan-sirap-merah-shaklee

  Kenali Sistem Pembiakan Wanita

  Sistem pembiakan wanita terdiri daripada  serviks, rahim, ovari dan tiub fallopian. Ovari adalah dua organ kecil yang terletak di kiri dan kanan rahim dalam badan wanita. Ia menghasilkan telur  serta hormon seperti estrogen dan progesteron. Pada setiap satu kitaran haid, telur membesar dan tumbuh pada kantung kecil di dalam ovari yang dipanggil folikel. Apabila telur matang, folikel akan pecah dan membebaskan telur atau ovum tadi.

  sistem-pembiakan-wanita

  Ovarian cyst boleh  terjadi apabila pengeluaran hormon seseorang wanita tidak seimbang. Biasanya ia disebabkan oleh hormon estrogen yang berlebihan dan kekurangan hormon progesteron. Dikatakan 3 dari 10 orang wanita dewasa menghadapi masalah ini. Kebanyakan cyst ovari akan hilang secara spontan tanpa memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun terdapat juga cyst yang tidak hilang, membesar dan memerlukan rawatan lanjut. Apa yang menakutkan juga, cyst ini boleh bertukar menjadi kanser ovari.

  Simptom Simptom Ovarian Cyst

  Kebanyakan wanita yang mengalami ovarian cyst tidak menunjukkan sebarang  tanda. Namun apabila ia semakin membesar, pesakit akan mula mengalami ketidakselesaan pada perut. Perut juga akan kelihatan sedikit buncit.

  Antara simptom yang mungkin dialami oleh pesakit ovarian cyst ialah:-

  • tekanan cyst ke atas pundi kencing menyebabkan pesakit membuang air kecil lebih kerap
  • mudah muntah atau loya
  • sakit semasa membuang air besar
  • ketidakselesaan pad abahagian perut
  • sakit ketika melakukan hubungan seks

  Pesakit dinasihatkan ke hospital untuk berjumpa Doktor. Doktor biasanya akan membuat pemeriksaan dan  akan mengesyorkan pembedahan sekiranya cyst tersebut bersaiz besar dan boleh mengganggu organ yang lain.

  Sirap Merah Shaklee Rawat Cyst

  Pengambilan Vivix Shaklee amat  disyorkan kepada pesakit cyst. Pengambilan Vivix yang kaya dengan resveratrol secara berterusan membantu menyeimbangkan pengeluaran hormon,  seterusnya  membantu mengecutkan cyst. Jom kita tengok Testimoni daripada pesakit

  Puan Ana
  Alhamdulillah, cystnya dah semakin kecut dari 3.8cm dah jadi 2.5cm siang tadi.

  testimoni-vivix-kecutkan-cyst

  Puan Nor Aziah
  Saya ambik Vivix, Alhamdulillah. Makin mengecik. Tapi saya operate jugak takut in future ada apa-apa. Dan lagi terkejut masa operate, akar tu dah mati. Doc keluarkan cyst tu aje. Dah tak besar, 1.5cm je.

  vivix-kecutkan-cyst

  Ingin khtiar Dengan Vivix?
  Whatsapp: Mek ila 012-8943453 untuk pembelian hari ini.

  (Visited 620 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan, Produk Shaklee

  Tags: , , ,

  2 thoughts on “Hormon Kembali Stabil, Cyst Kecut Bila Amalkan Sirap Merah

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge