• Kolesterol Tinggi? Turunkan Secara Semulajadi Dengan Set Kolesterol Shaklee

  Hai Assalamualaikum pembaca semua.

  Syukur Alhamdulillah, kita telah pun melangkah ke tahun baru 2017. Semoga tahun baru ini membawa banyak kegembiraan dan kebahagiaan buat kita semua. Melangkah ke tahun baru juga bermakna usia kita makin bertambah.

  Sebut tentang usia ni, jangan disangka hanya mereka yang telah berusia sahaja yang sering bermasalah dengan kesihatan. Macam ada seorang kawan Mek ila ni, baru je usia 24 tahun tapi ada masalah kolestrol yang tinggi. Dia pun terkejut, hanya tahu baru-baru ini bila buat ujian darah.

  Sebut tentang kolesterol, ramai yang beranggapan ianya tidak baik untuk kesihatan. Hakikatnya bukan begitau tau. Ini kerana kolesterol  ada yang baik dan ada yang jahat. Kolesterol yang baik berfungsi sebagai pembentuk sel membran, menyaring setiap molekul yang masuk dan keluar dari dalam sel, membantu menghasilkan hormon tubuh seperti hormon seksual dan membantu dalam menghasilkan cecair hempedu.

  Bilakah Kolesterol Jadi Bahaya?

  Seperti yang Mek ila terangkan di atas, terdapat dua jenis kolesterol di dalam tubuh manusia iaitu kolesterol jahat (LDL) dan kolesterol baik (HDL). Tahap kedua-dua kolesterol ini perlu seimbang mengikut keperluan tubuh. Tahap LDL yang tinggi tidak baik untuk tubuh kerana ia membawa  masalah kepada pengumpulan kolesterol dalam arteri.

  Bagaimana Nak Tahu Paras Kolesterol Kita?

  Paras bacaan kolesterol dalam darah boleh diperiksa melalui ujian darah. Berikut adalah paras kolesterol sihat di dalam tubuh manusia.

  Paras Kolesterol Sihat

  Sekiranya bacaan kolesterol kita tinggi dan melebihi sepatutnya, maka langkah  berjaga-jaga terutamanya dalam mengawal pemakanan perlu dibuat. Amalkan pemakanan sihat dan rendah lemak. Perbanyakkan aktiviti fizikal dan cuba dapatkan berat badan yang lebih ideal.

  Kolesterol yang tinggi boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan. Antara penyakit dan masalah yang boleh berlaku ialah strok, masalah jantung dan penyempitan arteri.

  Set Supplemen Untuk Kolesterol

  Pengambilan Set Supplemen Shaklee terbukti secara klinikal untuk melindungi sel termasuklah sel di sekitar bahagian salur darah. Ia juga terbukti berkesan dalam mencegah  kolesterol dari melekat atau membeku di saluran darah.

  Ingin mendapatkan Set ini?

  Whatsapp Mek ila 012-8943453 untuk pembelian.

  (Visited 313 times, 1 visits today)

  Categories: Info Kesihatan

  One thought on “Kolesterol Tinggi? Turunkan Secara Semulajadi Dengan Set Kolesterol Shaklee

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge